starostwo powiatowe w sochaczewie

filtr graficzny dla strony powiat sochaczew

Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Wydarzenia, Imprezy Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Mazowieckie Targi Rolne i Przedsiębiorczości Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej MONITORING Wersja kontrastowa

SMAK I STYL PO MAZOWIECKU

23-11-2006 11:41

A A A

W ciągu dwóch dni wydaliśmy ponad trzy tysiące porcji ciepłych dań i pięćdziesiąt mis pełnych sałat i surówek – twierdzi współgospodarz mazowieckiego stoiska Adam Lemiesz ze Starostwa Powiatowego w Sochaczewie - Jestem przekonany, że obecność Mazowsza, mazowieckich przedsiębiorstw i produktów, regionalnej kuchni i kucharzy na Festiwalu Sztuki Kulinarnej jest pomysłem bardzo udanym i będzie owocować w przyszłości. Jacek Janiak z sochaczewskiej piekarni Gzik – Janiak częstował smażonymi pierożkami.
Mazowieckie stoisko odwiedzili znani i lubiani kucharze - Kurt Scheller i Andrzej Bryk. Z naszą ofertą zapoznały się wielkie osobowości telewizyjne – Tomasz Zubilewicz i Teo Vafidis z programu „Europa da się lubić”. Było u nas mnóstwo restauratorów, hurtowników i konsumentów krążących wśród zapachów staropolskiej świeżonki, grillowanej polędwicy wołowej i całej gamy pierogów. A wszystko – na Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Smak i Styl” 4 i 5 listopada w warszawskiej hali EXPO XXI.
Festiwal był ostatnią zaplanowaną w tym roku imprezą targową, na której Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego zaproponował zwiedzającym stumetrowe stoisko regionalne. „Smak i Styl” miał zupełnie inny charakter niż typowe targi rolno – spożywcze (np. „Polagra Food” w Poznaniu), inne cele przyświecały także prezentacjom czternastu firm naszego regionu.
– Impreza nastawiona była na warszawskiego konsumenta, a jej najważniejszymi elementami były prezentacje kulinarne, pokazy gotowania, teatry win, herbat i kaw wykonywane przez mistrzów kuchni – wyjaśnia Jerzy Antoni Sobociński, Z-ca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich – I w naszym mazowieckim przypadku skoncentrowaliśmy się na przygotowywaniu potraw tradycyjnych i regionalnych na ladzie głównej, gdzie siedmiu wspaniałych... zawodowych kucharzy przez całą sobotę i niedzielę serwowało kanapki, sałatki, surówki, zupy i ciepłe przekąski z rodzimych surowców.
Sprawdźmy, co tam się dzieje...
Zwiedzający krążą od staropolskich szynek do japońskich sushi. Zatrzymują się przy pokazach włoskich past i makaronów, by za chwilę powrócić do naszego wspaniałego chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Chwila odpoczynku przy scenie głównej, na której kolejni mistrzowie kuchni zabawiają zwiedzających kunsztownym przygotowywaniem wykwintnych potraw i znów powrót na mazowieckiego stoisko między swojskie sery, grzyby, owoce, warzywa, ciasta i makarony.
- Tylko Mazowsze ma regionalne stoisko na Festiwalu – mówi Jacek Sarnowski z warszawskiego „Serwaru” – Nic dziwnego, że na prezentację całej branży rolno – spożywczej przychodzi masa ludzi nie tylko degustując, ale i robiąc zakupy.
- Obecność producentów na tego typu imprezach buduje zaufanie do marki, daje możliwość zdobycia nowych konsumentów i przede wszystkich integruje rodzimych przedsiębiorców – dodaje Wojciech Książek z firmy „Regina”.
W Teatrze Win trwa pokaz smakowitych trunków z Węgier. Karol Okrasa z telewizyjnej „Dwójki” rozstrzyga konkurs znanego producenta porcelany, Marta Gessler z „Quchni Artystycznej” pokazuje zalety nowoczesnego sprzętu kuchennego, a na mazowieckim stoisku nieustanny ruch i kolejka do wspaniałych pierogów z mięsem, kapustą i grzybami i szpinakiem.
Ci, którzy w ten listopadowy weekend odwiedzili EXPO XXI wiedzą jak dobrze jeść i z całą pewnością nie żałują spędzonego, także z nami, czasu.

Marcin Rzońca
Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego



ZOBACZ GALERIE