starostwo powiatowe w sochaczewie

filtr graficzny dla strony powiat sochaczew

Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Wydarzenia, Imprezy Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Mazowieckie Targi Rolne i Przedsiębiorczości Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej MONITORING Wersja kontrastowa

Wigilijne stoły w „Chopinie”

18-12-2006 12:59

A A A

Żałować mogą ci, którzy nie pojawili się w niedzielę w sochaczewskim hotelu „CHOPIN”. Przez siedem godzin podziwiać można tam było w ostatnią niedzielę 17 grudnia wystawę „Sochaczewskie stoły wigilijne”, połączoną z degustacją wigilijnych i świątecznych potraw oraz pokazami kulinarnymi. Przybrane i zastawione przez pracowników hotelu stoły kusiły bogactwem potraw i formą wystroju. Kultywując piękną tradycję Świąt Bożego Narodzenia, organizatorzy zaprezentowali bożonarodzeniową część kuchni regionalnej z cyklu „Wędrówki kulinarne po Ziemi Sochaczewskiej”. Oprócz tradycyjnych śledzi, karpi i mnogości ryb pod różnymi postaciami, spróbować można było kutii, wielu rodzajów pierogów z różnymi nadzieniami, miodów, świątecznych ciast i pieczywa osobną, choć niemniej ciekawą częścią wystawy były stroiki, rękodzieła, aniołki, szopki drewniane wykonane przez twórców ludowych ziemi sochaczewskiej. A wszystko nie tylko do oglądania, lecz także do kupienia. Wydarzeniem specjalnym imprezy były wspaniałe i urzekające nie tylko kolędami, ale i urodą wykonawczyń dwa bożonarodzeniowe występy sochaczewskiej orkiestry kameralnej „Camerata Mazovia” pod dyrekcją Artura Komorowskiego. Za występy i przygotowanie imprezy dziękował wicestarosta Piotr Osiecki, składając jednocześnie życzenia świąteczne i noworoczne. Organizatorami imprezy byli Wydział Promocji i Rozwoju Starostwa Powiatowego oraz hotel „Chopin” przy finansowej pomocy Samorządu Województwa Mazowieckiego, a głównymi aktorami wystawy, oprócz wspaniałego przygotowania przez pracowników hotelu nowej i pięknej Sali Balowej, były panie z Kół Gospodyń Wiejskich, Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bielicach, piekarnia „V. Gzik – J. Janiak”, miody pani Jagody Domagała, kwiaciarnia „Ikebana”, Warsztaty Terapii Zajęciowej, Zakład Przetwórstwa Owocowo – Warzywnego z Wawrzyszewa, rękodzieło artystyczne pani Grażyny Skrzypkowskiej oraz młodzież z Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. F. Chopina. Andrzej Wach

ZOBACZ GALERIE