starostwo powiatowe w sochaczewie

Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Wydarzenia, Imprezy Ważne Telefony Mazowieckie Targi Rolne i Przedsiębiorczości Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Numery kont bankowych Petycje RAJD ROWEROWY Budżet Obywatelski Wersja kontrastowa

Trzecia edycja Tradycji kulinarnych Ziemi Sochaczewskiej w Iwaszkiewiczu

10-05-2018 14:59

A A A

W Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza odbył się już trzeci finał konkursu „Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej”. W tegorocznej rywalizacji młodych adeptów sztuki kulinarnej oprócz czterech zespołów z Iwaszkiewicza wzięły udział dwie drużyny z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Bohaterów Walk nad Bzurą 1939 r w Sochaczewie.

Do jury degustacyjnego zaproszeni zostali : dyrektor Hanna Bonecka, wicedyrektor Renata Leśniewska-Skoneczna , Urszula Opasiak - dyrektor Powiatowego Zespołu Edukacji w Sochaczewie , Renata Matusiak reprezentująca Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kuznocin, Aneta Bożewska - nauczycielka przedmiotów zawodowych w gastronomi w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Sochaczewie, Elżbieta Sobczyńska z Zespołu do spraw promocji szkoły w Iwaszkiewiczu. Tradycyjnie techniczną opiekę nad konkursem sprawowały nauczycielki przedmiotów zawodowych w gastronomi z Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza: Katarzyna Strzałkowska-Bonat, Lidia Pojawa i Dorota Waszczeniuk.
Wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się dużymi umiejętnościami, kreatywnością i fantazją, a co najważniejsze, przygotowane przez nich potrawy były bardzo smaczne.

Ostatecznie jury przyznało:

I miejsce: Marta Burzyńska i Ewelina Marciniak  z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Bohaterów Walk nad Bzurą 1939 r w Sochaczewie; potrawa: Polędwiczki wieprzowe z morelami na puree z pasternaku i pęczotto; deser: Słodko - słony pocałunek jesieni.

II miejsce: Emil Piotrowski i Przemysław Wojcieski z Zespołu Szkół im . Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie; potrawa: Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z puree ziemniaczanym; deser: Biszkopty z kremem kawowym.

III miejsce: Jakub Sobieraj i Aleksy Sejdak z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Bohaterów Walk nad Bzurą 1939 r w Sochaczewie; potrawa: Złociste pulpeciki z kurczaka i pęczotto; deser: Leśny ogród.

 

Nagroda specjalna Dyrektora Zespołu Szkół im. J. Iwaszkiewicza dla Natalii Milczarek i Karoliny Lisowskiej z Iwaszkiewicza za deser: Malinowy raj (potrawa: Ratatouille).

 

IV miejsce dwa zespoły Zespołu Szkół im. J.Iwaszkiewicza w Sochaczewie: Mateusz Krucz i Kacper Bryński; potrawa: faszerowana polędwiczka wieprzowa, deser: mus owocowy z bezą

oraz Mateusz Traczy i Ery Jarota; potrawa: staropolskie polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo - musztardowym, deser: sochaczewski deser z nutą chrupiącej nowoczesności.

 

Zwycięzcy i uczestnicy konkursu otrzymali nagrody, m.in. pamiątkowe dyplomy, sprzęt AGD. Sponsorami nagród w konkursie byli: starosta sochaczewski Jolanta Gonta, Państwo Ewa i Janusz Bąbałowie - właściciele sklepu spożywczego „U Janusza”, Jakub Kłoszewski z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kuznocin, Gospodarstwo rolne Grzegorza Stasiaka, Hanna Bonecka dyrektor Zespołu Szkół im. J.Iwaszkiewicza w Sochaczewie. Organizatorzy konkursu serdecznie dziękują sponsorom. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

E. Sobczyńska

ZOBACZ GALERIE