starostwo powiatowe w sochaczewie

filtr graficzny dla strony powiat sochaczew

Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Wydarzenia, Imprezy Ważne Telefony Mazowieckie Targi Rolne i Przedsiębiorczości Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Numery kont bankowych Petycje RAJD ROWEROWY Budżet Obywatelski RODO Wersja kontrastowa

O mój rozmarynie, rozwijaj się

31-10-2018 09:50

A A A

Rok 2018 jest rokiem szczególnym dla wszystkich Polaków. Obchodzimy 100. rocznicę odzyskania Niepodległości naszej Ojczyzny. Z tej okazji Starostwo Powiatowe w Sochaczewie wystąpiło z inicjatywą organizacji imprez i konkursów dla uczniów szkół znajdujących się na jego terenie, w ramach wychowania patriotycznego i obywatelskiego młodego pokolenia.

 

Zespół Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie stał się pomysłodawcą i organizatorem konkursu gastronomicznego „O mój rozmarynie, rozwijaj się”. Patronat nad nim objęła Jolanta Gonta, starosta sochaczewski, która też w znacznym stopniu wsparła konkurs finansowo. Sponsorem głównym konkursu została firma MFO S.A. Producent Profili Stalowych z siedzibą w Kożuszkach Parcel.

Konkurs skierowano do uczniów klas gastronomicznych szkół powiatu sochaczewskiego i powiatów sąsiednich: ożarowskiego, łowickiego, żyrardowskiego i skierniewickiego.

Celami konkursu były: propagowanie wiedzy i umiejętności sporządzania potraw kuchni polskiej z uwzględnieniem jej regionalności wynikających z czasu zaborów i po odzyskaniu Niepodległości, promowanie zasad zdrowego żywienia, ocena własnych umiejętności zawodowych, rozwijanie zainteresowań wśród uczniów oraz rozbudzenie ich inicjatywy i pomysłowości.

25 października do rywalizacji stanęło sześć uczniowskich zespołów ze szkół gastronomicznych: z Łowicza, Ożarowa Mazowieckiego i Sochaczewa. W czasie 150 minut przygotowali zestawy konkursowe składające się z dania zasadniczego oraz deseru. Uczestnikom konkursu w pracy towarzyszyli jurorzy techniczni oceniający pracę z surowcami, prawidłowe stosowanie technik kulinarnych, organizację stanowiska oraz higienę pracy.

Efekty ponad dwugodzinnej pracy oceniali jurorzy degustacyjni, wśród których znaleźli się m.in. wicestarosta Tadeusz Głuchowski, dyrektor Powiatowego Zespołu Edukacji Urszula Opasiak, dyrektor ZS im J.Iwaszkiewicza Hanna Bonecka oraz przedstawiciel sponsora głównego - Michał Korsak. Oceniali przede wszystkim wygląd, walory smakowe oraz związek z tematyką konkursu i tradycjami kuchni polskiej.

Po podliczeniu głosów dyrektor szkoły Hanna Bonecka ogłosiła wyniki konkursu.

Nagrody starosty sochaczewskiego wręczył wicestarosta Tadeusz Głuchowski.

W kategorii „Najlepszego nawiązania do tematyki konkursu” zwyciężyły Dominika Druzicka i Natalia Karwacka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tony Halika z Ożarowa Mazowieckiego, które podały Karkówkę po staropolsku z cybrykami ze staropolską surówką oraz ciasteczka jabłkowe.

Eklery z rozmarynową chmurką, czyli „Najlepszy deser” według jurorów, sporządzili Aleksandra Hołoś i Daniel Nosarzewski z Zespołu Szkół im. J.Iwaszkiewicza w Sochaczewie.

„Najlepszą prezentację dania głównego” przygotowały Marta Burzyńska i Ewelina Marciniak z Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Bohaterów Walk nad Bzurą 1939 r. w Sochaczewie, zadziwiając jurorów kunsztownym podaniem Polędwiczki z rozmarynem oraz Tajemniczego przysmaku lasu.

Wyróżnieni w tych kategoriach otrzymali atrakcyjne nagrody w postaci blenderów, mikserów i parowarów ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Sochaczewie.

Zwycięzców konkursu wyłoniło jury po podsumowaniu wszystkich punktów przyznanych przez jurorów technicznych i degustacyjnych za przygotowanie dania głównego i deseru. Otrzymali oni cenne nagrody ufundowane przez głównego sponsora konkursu firmę MFO S.A.

Tablety za I miejsce powędrowały do Aleksandry Hołoś i Daniela Nosarzewskiego z Zespołu Szkół im. J. Iwaszkiewicza, słuchawkami bezprzewodowymi cieszyć będą się zdobywczynie II miejsca Joanna Kacprzak i Izabela Lewandowska również z Iwaszkiewicza, a ulubionej muzyki w wygranych głośnikach bluetooth będą słuchały Marta Burzyńska i Ewelina Marciniak z sochaczewskiego Ogrodnika.

Pozostali uczestnicy również otrzymali nagrody w postaci seflie-stick oraz powerbanków i pamięci USB. Ponadto, każdy uczestnik konkursu otrzymał od sponsora głównego firmowe torebki, plecaki, koszulki oraz długopisy.

Ambitne zamierzenie, jakim okazała się organizacja konkursu kulinarnego z okazji 100. rocznicy odzyskania Niepodległości, nie powiodłoby się, gdyby nie życzliwość sponsorów, przede wszystkim Starostwa Powiatowego w Sochaczewie oraz głównego sponsora nagród firmy MFO S.A. Gorące słowa podziękowania należą się podmiotom, które wsparły konkurs swoimi produktami: PPH Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kuznocin, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu oraz Polskie Młyny S.A..

Dorota Waszczeniuk – ZS im. J. Iwaszkiewicza

ZOBACZ GALERIE