starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Miodowe przysmaki wybrane

19-09-2022 10:27

A A A

Podczas Dożynek Powiatowych w Brochowie tradycyjnie już został po raz dwunasty przeprowadzony konkurs kulinarny na najlepszy produkt regionalny pn. „Miodowe przysmaki Ziemi Sochaczewskiej”.

 

Jego organizatorem było Starostwo Powiatowe w Sochaczewie, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego oddział w Bielicach oraz Powiatowe Koło Pszczelarzy w Sochaczewie a także Rada Powiatowa Mazowieckiej Izby Rolniczej.

Do udziału w konkursie mógł przystąpić każdy, zarówno osoby indywidualne, jak i grupy – np. Koła Gospodyń Wiejskich. Poszukiwane były wyroby cukiernicze oraz napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe). Miały to być produkty unikatowe, o szczególnych walorach estetycznych i smakowych, przeznaczone do bezpośredniego spożycia, jednocześnie charakterystyczne dla naszego regionu takie, które mogłyby stać się jego wizytówką. Każdy produkt zgłoszony do konkursu miał zawierać w swoim składzie miód. Celem konkursu jest m.in. promowanie kulinarnej aktywności mieszkańców powiatu sochaczewskiego i kuchni polskiej.

Produkty należało dostarczyć do namiotu MODR-u w dniu dożynek.

Komisja, składająca się z przedstawicieli MODR-u, Powiatowego Koła Pszczelarzy oraz Rady Powiatowej MIR oceniała walory smakowe, oryginalność receptury, prostotę przygotowania i ogólną prezentację – wygląd, estetykę, atrakcyjność.

 

W tegorocznej edycji konkursu przyznano następujące miejsca:

wyroby cukiernicze

I – KGW „Babeczki” z Rybna

II – KGW „Kreatywni” z Kozłowa Biskupiego i Kornelina

III – Danuta Grzesiak z Młodzieszyna      

 

napoje regionalne

I – KGW „Babeczki” z Rybna

II – Natalia Ziółkowska z Rybna

III - Danuta Grzesiak z Młodzieszyna

Ponadto, należy zaznaczyć, iż w każdej z kategorii przyznano też po kilka wyróżnień. Nagrody były bardzo cenne, warto było wziąć udział w konkursie. Zwycięzcom gratulujemy.

foto: MODR/Bielice

ZOBACZ GALERIE