19-09-2022 10:27
Podczas Dożynek Powiatowych w Brochowie tradycyjnie już został po raz dwunasty przeprowadzony konkurs kulinarny na najlepszy produkt regionalny pn. „Miodowe przysmaki Ziemi Sochaczewskiej”.
Jego organizatorem było Starostwo Powiatowe w Sochaczewie, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego oddział w Bielicach oraz Powiatowe Koło Pszczelarzy w Sochaczewie a także Rada Powiatowa Mazowieckiej Izby Rolniczej.
Do udziału w konkursie mógł przystąpić każdy, zarówno osoby indywidualne, jak i grupy – np. Koła Gospodyń Wiejskich. Poszukiwane były wyroby cukiernicze oraz napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe). Miały to być produkty unikatowe, o szczególnych walorach estetycznych i smakowych, przeznaczone do bezpośredniego spożycia, jednocześnie charakterystyczne dla naszego regionu takie, które mogłyby stać się jego wizytówką. Każdy produkt zgłoszony do konkursu miał zawierać w swoim składzie miód. Celem konkursu jest m.in. promowanie kulinarnej aktywności mieszkańców powiatu sochaczewskiego i kuchni polskiej.
Produkty należało dostarczyć do namiotu MODR-u w dniu dożynek.
Komisja, składająca się z przedstawicieli MODR-u, Powiatowego Koła Pszczelarzy oraz Rady Powiatowej MIR oceniała walory smakowe, oryginalność receptury, prostotę przygotowania i ogólną prezentację – wygląd, estetykę, atrakcyjność.
W tegorocznej edycji konkursu przyznano następujące miejsca:
wyroby cukiernicze
I – KGW „Babeczki” z Rybna
II – KGW „Kreatywni” z Kozłowa Biskupiego i Kornelina
III – Danuta Grzesiak z Młodzieszyna
napoje regionalne
I – KGW „Babeczki” z Rybna
II – Natalia Ziółkowska z Rybna
III - Danuta Grzesiak z Młodzieszyna
Ponadto, należy zaznaczyć, iż w każdej z kategorii przyznano też po kilka wyróżnień. Nagrody były bardzo cenne, warto było wziąć udział w konkursie. Zwycięzcom gratulujemy.
foto: MODR/Bielice
ZOBACZ GALERIE