starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Najlepsze ciasta i nalewki wybrane i nagrodzone

18-09-2023 12:03

A A A

Jednym ze stałych punktów podczas organizacji Dożynek Powiatowych jest konkurs kulinarny na najlepszy produkt regionalny pn. „Miodowe przysmaki Ziemi Sochaczewskiej”. W tym roku w Młodzieszynie odbyła się jego XIII edycja.

 

Do udziału w konkursie mógł przystąpić każdy, zarówno osoby indywidualne, jak i grupy – np. Koła Gospodyń Wiejskich. Poszukiwane były wyroby cukiernicze oraz napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe). Miały to być produkty unikatowe, o szczególnych walorach estetycznych i smakowych, przeznaczone do bezpośredniego spożycia, jednocześnie charakterystyczne dla naszego regionu takie, które mogłyby stać się jego wizytówką. Każdy produkt zgłoszony do konkursu miał zawierać w swoim składzie miód. Celem konkursu jest m.in. promowanie kulinarnej aktywności mieszkańców powiatu sochaczewskiego i kuchni polskiej.

Organizatorem konkursu jest Starostwo Powiatowe w Sochaczewie oraz Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego oddział w Bielicach a partnerem Rada Powiatowa Mazowieckiej Izby Rolniczej.

Produkty należało dostarczyć do namiotu MODR-u w dniu dożynek. Komisja, składająca się z przedstawicieli MODR-u, Rady Powiatowej MIR, KRUS-u, ARiMR-u i PCPRu oceniała walory smakowe, oryginalność receptury, prostotę przygotowania i ogólną prezentację – wygląd, estetykę, atrakcyjność. Wybór najlepszego produktu był niezwykle trudny, bo wybrać jeden najsmaczniejszy spośród zgłoszonych to nie lada wyzwaniem nawet dla wytrawnych smakoszy.

 

W tegorocznej edycji konkursu przyznano następujące miejsca:

wyroby cukiernicze

I miejsce – KGW „Zgoda” Iłów

II miejsce – KGW Harde Babki z Młodzieszyna

     

napoje regionalne

I miejsce - KGW Harde Babki z Młodzieszyna

II miejsce - KGW „Zgoda” Iłów

III miejsce – Tomasz Marciniak

 

Nagrody za zajęcie I miejsca ufundowała gmina Młodzieszyn, za II - Rada Powiatowa MIR a za III miejsca - Starostwo Powiatowe w Sochaczewie. Zwycięzcom gratulujemy.

ZOBACZ GALERIE