18-09-2023 12:03
Jednym ze stałych punktów podczas organizacji Dożynek Powiatowych jest konkurs kulinarny na najlepszy produkt regionalny pn. „Miodowe przysmaki Ziemi Sochaczewskiej”. W tym roku w Młodzieszynie odbyła się jego XIII edycja.
Do udziału w konkursie mógł przystąpić każdy, zarówno osoby indywidualne, jak i grupy – np. Koła Gospodyń Wiejskich. Poszukiwane były wyroby cukiernicze oraz napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe). Miały to być produkty unikatowe, o szczególnych walorach estetycznych i smakowych, przeznaczone do bezpośredniego spożycia, jednocześnie charakterystyczne dla naszego regionu takie, które mogłyby stać się jego wizytówką. Każdy produkt zgłoszony do konkursu miał zawierać w swoim składzie miód. Celem konkursu jest m.in. promowanie kulinarnej aktywności mieszkańców powiatu sochaczewskiego i kuchni polskiej.
Organizatorem konkursu jest Starostwo Powiatowe w Sochaczewie oraz Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego oddział w Bielicach a partnerem Rada Powiatowa Mazowieckiej Izby Rolniczej.
Produkty należało dostarczyć do namiotu MODR-u w dniu dożynek. Komisja, składająca się z przedstawicieli MODR-u, Rady Powiatowej MIR, KRUS-u, ARiMR-u i PCPRu oceniała walory smakowe, oryginalność receptury, prostotę przygotowania i ogólną prezentację – wygląd, estetykę, atrakcyjność. Wybór najlepszego produktu był niezwykle trudny, bo wybrać jeden najsmaczniejszy spośród zgłoszonych to nie lada wyzwaniem nawet dla wytrawnych smakoszy.
W tegorocznej edycji konkursu przyznano następujące miejsca:
wyroby cukiernicze
I miejsce – KGW „Zgoda” Iłów
II miejsce – KGW Harde Babki z Młodzieszyna
napoje regionalne
I miejsce - KGW Harde Babki z Młodzieszyna
II miejsce - KGW „Zgoda” Iłów
III miejsce – Tomasz Marciniak
Nagrody za zajęcie I miejsca ufundowała gmina Młodzieszyn, za II - Rada Powiatowa MIR a za III miejsca - Starostwo Powiatowe w Sochaczewie. Zwycięzcom gratulujemy.
ZOBACZ GALERIE