24-09-2024 13:57
Miłośników gotowania i dobrego swojskiego jedzenia zaprosiliśmy w tym roku do udziału w powiatowym konkursie kulinarnym, organizowanym w ramach Dożynek Powiatu Sochaczewskiego - na najsmaczniejszy powiatowy "Swojski Smalec". To była pierwsza jego odsłona. Zwycięzców poznaliśmy w minioną niedzielę, 22 września podczas dożynek w Iłowie. Do udziału zgłoszono 22 produkty. Komisja przyznała trzy pierwsze miejsca na podium oraz, zgodnie z regulaminem - maksymalnie 10 wyróżnień. Pozostali uczestnicy jednak otrzymali nagrody pocieszenia.
Przez ostatnie lata zachęcaliśmy mieszkańców powiatu sochaczewskiego do udziału w konkursie na słodkie wypieki i nalewki z wykorzystaniem miodu. Przyszedł czas na zmianę, choć pozostaliśmy w kręgach kulinarnych doznań. Zauważyliśmy, iż dużą popularnością - na różnego rodzaju wydarzeniach plenerowych, rodzinnych, towarzyskich imprezach - cieszy się pajda chleba ze smalcem i ogórkiem. Stąd też Starostwo Powiatowe w Sochaczewie wraz z nowo powstałym Kołem Gospodyń Wiejskich „Brzozowianki” z terenu gminy Iłów zaprosiło mieszkańców do udziału w pierwszej edycji powiatowego konkursu na najsmaczniejszy „Swojski smalec”. Zainteresowanie tym konkursem przerosło nasze oczekiwania…
Do udziału w nim zachęciliśmy nie tylko osoby indywidualne (pełnoletnie), ale także nasze lokalne koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i grupy nieformalne oraz sołectwa. Produkty należało zgłosić w dniu dożynek powiatowych do namiotu organizatora konkursu – Starostwa Powiatowego i KGW Brzozowianek.
Oprócz walorów smakowych, komisja konkursowa powołana przez organizatorów oceniała też: estetykę dostarczonego produktu i formę podania przysmaku a także zapach, konsystencję, składniki. Najwyższa zdobyta suma punktów stanowiła o zwycięstwie.
A do wygrania były cenne nagrody, przydatne w każdej kuchni - za: I, II i III miejsce oraz przyznano 10 wyróżnień. Nagrody ufundowało Starostwo Powiatowe w Sochaczewie, dwie nagrody Rada Powiatowej MIRu, wręczono też upominki od firmy Helio z Brochowa i Mars Polska z Kożuszek Parcel.
O wynikach konkursu powiedziała na scenie Joanna Frankowska – szefowa KGW Brzozowianki z gminy Iłów. Nagrody wręczała m.in. Aneta Roskosz – przewodnicząca Rady Powiatowej MIR i członek Zarządu Powiatu oraz Krzysztof Zieliński – dyrektor Wydziału Rolnictwa, Leśnictwa i Ochrony Środowiska w Starostwie Powiatowym, który był także w komisji konkursowej wraz z Marianną Robak (UG Iłów), Agnieszką Staniaszek (RP MIR) i Marzeną Jeznach (KGW Brzozowianki).
Wyniki konkursu:
Wyróżnienia:
MOW – I klasa szkoły branżowej
MOW – II klasa szkoły branżowej
Przystań Januszew – Dawid Smółka
KGW Harde Babki
Daria Kuśmider
Sołectwo Nowe Mostki
KGW Babeczki z Rybna
KGW Chopinowskie Nutki
KGW Kuchareczki z Wężyki
Wszystkim nagrodzonym i wyróżnionym gratulujemy a już dziś zachęcamy do udziału w II edycji konkursu na „Na Swojski Smalec” – najsmaczniejszy produkt regionalny w powiecie sochaczewskim.
ZOBACZ GALERIE