16-12-2024 16:22
29 listopada 2024r. w nowym budynku szkoły, odbyły się zajęcia prowadzone w ramach programu ,,Stawiam na drób", finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Dobowego. Organizatorem i pomysłodawcą projektu jest Związek Polskie Mięso.
Głównym celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakością mięsa drobiowego. Spotkanie składa się z II części - teoretycznej i praktycznej.
W ramach części teoretycznej wykład prowadził szef kuchni Marcin Budynek oraz dietetyk Anna Golińska, którzy przybliżyli aktualne informacje kulinarne a także żywieniowe dotyczącej polskiego drobiu. Program części praktycznej przebiegał w nowej pracowni gastronomicznej i obejmował:
- pracę pod okiem 3 szefów kuchni
- nowoczesne metody obróbki mięsa drobiowego
- kompozycje smakowe i aranżację potraw
W warsztatach wzięli udział uczniowie klas 4 i 5 technikum żywienia oraz 3 klasa szkoły branżowej I stopnia.
Młodzież pod okiem szefów kuchni przygotowała smakowite potrawy oraz otrzymała certyfikaty uczestnictwa w szkoleniu.
Na ręce opiekuna pracowni został przekazany prezent dla szkoły - maszynka do mielenia.
Dziękujemy Związkowi Polskie Mięso oraz Akademii Kulinarna Marcina Budynka za świetnie spędzony dzień. Organizatorem warsztatów była p. Aneta Bożewska
ZS RCKU Sochaczew
ZOBACZ GALERIE