starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Ogólnopolski projekt „Stawiam na drób” w ZS RCKU „Ogrodnik” Sochaczew

16-12-2024 16:22

A A A

29 listopada 2024r. w nowym budynku szkoły, odbyły się zajęcia prowadzone w  ramach programu ,,Stawiam na drób", finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Dobowego. Organizatorem i pomysłodawcą projektu jest Związek Polskie Mięso.

 Głównym celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakością mięsa drobiowego. Spotkanie składa się z II części - teoretycznej i praktycznej.

W ramach części teoretycznej wykład prowadził szef kuchni Marcin Budynek oraz dietetyk Anna Golińska, którzy przybliżyli aktualne informacje kulinarne a także żywieniowe dotyczącej polskiego drobiu. Program części praktycznej przebiegał w nowej pracowni gastronomicznej i obejmował:

- pracę pod okiem 3 szefów kuchni

- nowoczesne metody obróbki mięsa drobiowego

- kompozycje smakowe i aranżację potraw

W warsztatach wzięli udział uczniowie klas 4 i 5 technikum żywienia oraz 3 klasa szkoły branżowej I stopnia.

Młodzież pod okiem szefów kuchni przygotowała smakowite potrawy oraz otrzymała certyfikaty uczestnictwa w szkoleniu.

Na ręce opiekuna pracowni został przekazany prezent dla szkoły - maszynka do mielenia.

Dziękujemy Związkowi Polskie Mięso oraz Akademii Kulinarna Marcina Budynka za świetnie spędzony dzień. Organizatorem warsztatów była p. Aneta Bożewska

 

ZS RCKU Sochaczew

ZOBACZ GALERIE